info@ifsnederland.com

Venrayse moordzaak opnieuw aangehouden na gedeeltelijke bekentenis van Erik E.

Independent Forensic Services IFS Artikelen Venrayse moordzaak opnieuw aangehouden na gedeeltelijke bekentenis van Erik E.
Venrayse moordzaak opnieuw aangehouden na gedeeltelijke bekentenis van Erik E.

IFS Artikelen

Venrayse moordzaak opnieuw aangehouden na gedeeltelijke bekentenis van Erik E.

Posted By IFS

Bij de behandeling van de moord op Kathleen Cremers kwam echtgenoot en hoofdverdachte Erik E. dinsdag onverwacht met een (deels) bekennende verklaring. Huilend vertelde hij de raadsheren van het gerechtshof in Arnhem dat hij in een vlaag van woede zijn vrouw met een stuk hout heeft geslagen en dat hij vervolgens met een schroevendraaier op haar heeft ingestoken. Maar, zo stelt hij, hij heeft haar niet vermoord. Een nog niet eerder benoemde man die bij hem aan de deur was gekomen zou haar keel hebben doorgesneden. Het zou gaan om ene John uit Eindhoven die volgens Erik die bewuste avond een door hem gefabriceerde meterkast voor illegale wietteelt op kwam halen.

Derde versie

Het is inmiddels de derde versie die Erik E. over de fatale dag in 2006 heeft afgelegd. De 30-jarige Kathleen Cremers, moeder van twee jongen kinderen, werd op 15 maart dood in haar eigen huis aangetroffen met meer dan 70 steekwonden.

Direct vanaf het begin was echtgenoot Erik in beeld als verdachte, maar hij heeft altijd volgehouden dat hij niets met haar dood te maken heeft. Later verklaarde hij dat er die avond twee vreemde mannen die hij kende uit de illegale wietteelt, aan de deur kwamen en dat zij als waarschuwing Kathleen om het leven hadden gebracht. De voorzitter van het gerechtshof hield hem aan het einde van de vorige rechtszitting afgelopen zomer voor dat hij de zitting wellicht zou kunnen aangrijpen om na jaren eindelijk schoon schip te maken. En nu kwam Erik dus met een derde versie over de gebeurtenissen van die fatale avond.

Woede

Terwijl de onbekende John, waarover Erik nooit eerder heeft verklaard, aan de deur stond, zou hij ruzie hebben gekregen met Kathleen die niet wilde dat hij als elektricien meterkasten fabriceerde voor de illegale wietteelt. Witheet van woede heeft hij toen een stuk hout uit de garage gepakt en Kathleen hiermee geslagen. Vervolgens stak hij met een schroevendraaier tientallen keren op haar in. Totdat de tot dusver onbekende John tussenbeide kwam. Hij duwde Erik van het lichaam van Kathleen en sneed toen zonder iets te zeggen haar keel door, aldus Erik in zijn verklaring dinsdag.

Het was dat hij met zijn rug naar de publieke tribune zat, want anders waren de honende blikken van vrienden en familie hem niet ontgaan. Het verhaal over de onbekende man, die blijkbaar zonder enige aanleiding of motief Kathleen van het leven beroofde, gaat er bij hen niet in. Niemand anders dan Erik is verantwoordelijk voor haar dood, zo is de stellige overtuiging. En nu probeert hij ermee weg te komen door de moord in de schoenen te schuiven van een ontraceerbaar persoon waarover hij niet meer kan vertellen dan dat zijn voornaam ‘John’ is en dat hij hem wel eens op een parkeerplaats ontmoette.

Vrijspraak

Erik werd in oktober 2008 door het Gerechtshof in Den Bosch vrijgesproken van de moord op zijn vrouw. Na een cassatieprocedure is de zaak terugverwezen naar het gerechtshof in Arnhem. Die hoorde de nieuwe verklaring nu met enige verbazing aan.

De derde zittingsdag was bestemd voor het horen van de getuigendeskundigen. Zowel door het NFI als door het bureau Independent Forensic Services (IFS) is onderzoek gedaan naar de zaak.

Bloedspoorbeeld

Sporenzoeker Richard Eikelenboom achtte in zijn ter zitting afgelegde verklaring de kans buitengewoon klein dat een derde tot nu toe onbekende man betrokken is bij de moord. DNA-sporen hiervan ontbreken en het bloedspoorbeeld duidt daar ook al niet op, aldus de onderzoeker. Nadat de voorzitter van het Hof Erik hier een reactie op vroeg, barstte hij opnieuw in huilen uit. “Nu vertel ik eindelijk het ware verhaal en dan word ik nòg niet geloofd”, aldus een snikkende Erik.

Op opmerkingen van de advocaat generaal, die vraagtekens plaatste bij de reden van deze plotselinge gedeeltelijke bekentenis, reageerde Erik ineens agressief en met stemverheffing. Duidelijke antwoorden bleven echter uit. Zodra hem het vuur na aan de schenen werd gelegd, zei Erik het niet meer te weten, had hij er geen verklaring voor of kon hij het ineens allemaal niet meer volgen.

Schoon schip

De jongste rechter sloeg de spijker op de kop: ‘Wat ik u niet hoor zeggen is dat u deze man, John, al die jaren weg heeft laten komen met de moord op uw vrouw. De gevolgen voor u en uw kinderen. Vorige keer hield ik u voor dat u uw verklaring aanpaste aan de bevindingen in het onderzoek. Dat kan ik u nu wederom voorhouden. Komt er later weer een nieuwe versie of is dit het?”

Waarop de voorzitter Erik nog maar eens aangaf dat hij nog steeds voor eens en voor altijd schoon schip kan maken.

De zaak werd dinsdag wederom niet afgerond. Op verzoek van de verdediging zal er eerst nader psychologisch onderzoek komen naar Erik. Over de vraag of er daadwerkelijk ook nader onderzoek moet komen naar de onbekende John, zal het gerechtshof later in een tussenarrest in oktober uitspraak doen.

De volgende zitting staat gepland voor 16 januari.

Chantal van Schuylenburch
Redactie Peter R. de Vries

Dit nieuwsbericht is afkomstig van de website www.peterrdevries.nl

Written by IFS

Comments are closed.