info@ifsnederland.com

Aanraaksporen ‘Touch DNA’

Independent Forensic Services Aanraaksporen ‘Touch DNA’

Aanraaksporen ‘Touch DNA’

Posted By IFS

IFS is gespecialiseerd in aanraaksporen, ook wel bekend als “Touch-DNA”; minimale hoeveelheid DNA (“low template DNA”) achtergelaten wanneer kracht wordt uitgeoefend. We hebben meer dan 20 jaar ervaring in het vinden van de aanwezigheid van deze sporen op stukken van overtuiging (bewijsmateriaal).

Interpretatie van de vaak complexe DNA-profielen die zijn gegenereerd uit low template DNA is een ervaring op zich. Door onze ervaring zijn wij beter in staat om verkregen (complexe) meng-profielen te interpreteren. Door het plaatsen van de DNA-resultaten in de context van de zaak, wordt meer informatie over de activiteiten die tijdens het misdrijf zou hebben plaatsgevonden verkregen. Naast Touch DNA heeft IFS heeft veel ervaring met alle andere vormen van forensische menselijke DNA-tests. Opsporen en isoleren van monsters uit vlekken met: sperma, vaginaal celmateriaal, bloed, urine, speeksel, bot, haren enz.
IFS is een betrouwbaar en onpartijdig forensisch laboratorium, gewijd aan het verstrekken van de waarheid in alle gevallen.

We hebben zeer bescheiden prijzen in vergelijking met andere laboratoria. Ons uurtarief is €180. Prijzen voor DNA-profielen worden apart in rekening gebracht. Vaak met touch DNA bevatten de monsters geen DNA of ze bevatten DNA van een vrouwelijk slachtoffer, terwijl de opdrachtgever op zoek is naar een mannelijke dader. Met Real-Time PCR bepalen wij of DNA is aanwezig en of het mannelijk en/of vrouwelijk DNA betreft. Indien er geen DNA aanwezig is of enkel DNA van het slachtoffer, dan kan het DNA-onderzoek worden gestopt.

IFS heeft diverse DNA-kits in huis die kunnen worden gebruikt voor verschillende monsters. Als er genoeg DNA aanwezig is kan een “standaard” DNA-kit worden gebruikt als de IdentifilerPlus DNA-kit. Als er een zeer kleine hoeveelheid DNA aanwezig in een monster, dan kan een gevoeliger DNA-kit kan worden gebruikt, zoals de MiniFiler-kit. In het geval er een heleboel DNA (vaak bloed) van een vrouwelijk slachtoffer in een monster aanwezig is en men gelooft dat een man de dader is, dan kan een Y-chromosomale DNA-kit kan worden gebruikt. Deze kit detecteert alleen mannelijk DNA en vrouwelijk DNA zal niet worden vermeerder tijdens de PCR-reactie. Afhankelijk van de context kan er ook voor gekozen worden om meerdere DNA-kits per monster te gebruiken.