info@ifsnederland.com

‘Na de schok gaat bij mij de knop om’

Independent Forensic Services IFS Artikelen ‘Na de schok gaat bij mij de knop om’

IFS Artikelen

‘Na de schok gaat bij mij de knop om’

Posted By IFS

Richard Eikelenboom (46) is zelfstandig forensisch onderzoeker, gespecialiseerd in het vinden van sporen en DNA.

Karakter

„Mijn diensttijd heeft me gevormd. Ik ging bij het Korps Commandotroepen, haalde als één van de zestien de eindstreep, op 1.600 aanmeldingen. Ik had nog één teennagel op mijn voeten. Als kind was ik driftig, dat koppige kwam bij het Korps weer terug. Ik ontdekte van mezelf: ik geef niet op. Van nature ben ik vrij onzeker, dat ik het aankon was een boost voor mijn ego. Na het Korps had ik niet zoveel grenzen meer.”

1602tzlevenslessen

Eigenzinnig

„Mijn moeder was analiste, dus ging ik naar de laboratoriumschool. Bij het Nederlands Forensisch Instituut was ik de enige met een mbo-diploma, maar ik werd coördinator sporenonderzoek. Het NFI bestaat uit eilandjes met een deeltaak. Ik deed wat nodig was om een zaak op te lossen. Ik vond meer sporen dan wie ook. Pas dan heb je iets aan een peperdure dna-kit. Iedereen wist: als je vastzit in een complexe zaak, ga naar Eikelenboom.”

Conflict

„Het ging mis bij de Schiedammerparkmoord. Ik zei dat de vermeende dader het niet had gedaan. Er waren sporen die op een andere aanwezige wezen. De directeur zei: ‘Je moet om.’ Later heb ik mijn bevindingen aan de advocaat-generaal gemeld. Uiteindelijk kreeg ik gelijk, maar bij het NFI kon ik niet verder. Ik wil aan waarheidsvinding doen, zonder managers in mijn nek. Dat niemand heeft moeten boeten voor de blunders, vind ik heel onbevredigend.”

Verbintenis

„Selma leerde ik kennen op een bloedsporencursus. We vonden elkaar in de gedrevenheid. Na mijn vertrek bij het NFI zijn we ons eigen forensisch laboratorium gestart. Wij zijn criminalisten, kijken naar alle aspecten van een zaak. We werken met profilers en pathologen om te begrijpen hoe een misdaad is verlopen. Je moet je inleven, creatief zijn. Soms zijn we jaren bezig, moet er eigen geld bij, het zij zo. Vooral bij kindermoorden gaat de vlam aan.”

Gevoel

„Een slachtoffer zien geeft altijd een schok, zeker bij kinderen, vaak zie je de angst nog op het gezicht. Maar na de schok gaat bij mij de knop om: ik wil dadersporen. Ik probeer voor me te zien hoe de dader te werk is gegaan, werk systematisch het lichaam af. Zakelijk, ja. De emoties komen later, dan zie ik die gezichtjes weer voor me. Vroeger ging ik roken, tegenwoordig hak ik bomen om in de tuin.”

Wapenfeit

„Tim Masters is onze bekendste zaak. Masters was veroordeeld tot levenslang voor een moord die hij als vijftienjarige zou hebben gepleegd. Er was geen bewijs, hij had alleen gewelddadige tekeningen gemaakt. Alles wees op een dwaling. De doorbraak kwam toen we vreemde sporen, huidcellen, vonden op de slip. Het dna bleek te matchen met dat van een ex-verdachte. Een euforisch moment. Tim Masters is vrijgelaten.”

Reflectie

„Ons werk is ons leven, dat is een keus geweest. We hebben nagedacht over kinderen, maar ons beeld van de mensheid is niet meer zo positief. Het verlies van naïviteit is de prijs die we betalen. In Nederland moeten we om ieder bewijsstuk touwtrekken. Dat vechten ben ik weleens zat, ik wil gewoon mijn werk doen. In 2011 zijn we naar Colorado verhuisd en een tweede lab gestart. De verdediging heeft hier recht op alle documentatie, een walhalla.”

 

Bron: NRC: Brenda van Osch, 16 februari 2013

Written by IFS

Comments are closed.