info@ifsnederland.com

Masters vrij na Nederlands DNA-onderzoek

Independent Forensic Services IFS Artikelen Masters vrij na Nederlands DNA-onderzoek
Masters vrij na Nederlands DNA-onderzoek

IFS Artikelen

Masters vrij na Nederlands DNA-onderzoek

Posted By IFS

NOS nieuws:

Een rechter een Colorado heeft de onmiddellijke vrijlating gelast van de tot levenslang veroordeelde Tim Masters. Het bewijs voor zijn onschuld is geleverd door het Nederlandse echtpaar Richard en Selma Eikelenboom.

Masters werd op 15-jarige leeftijd gearresteerd voor de moord op de 37-jarige kledingverkoopster Peggy Hettrick in 1987 in Fort Collins, Colorado. Haar levenloze lichaam werd aangetroffen in een weiland, vlakbij de stacaravan waarin de jongen met zijn vader woonde.

Masters had het lichaam al eerder zien liggen, maar ondernam geen actie. Naar eigen zeggen omdat hij dacht dat het om een etalagepop ging.

De politie verdacht hem van het misdrijf omdat Masters gewelddadige, seksueel getinte tekeningen maakte. Na verhoren moest hij bij gebrek aan bewijs worden vrijgelaten.

Psycholoog
Twaalf jaar later werd Masters opnieuw ingerekend. Een psycholoog die de tekeningen had bestudeerd, stelde dat deze door een moordenaar waren gemaakt.

Hoewel er nog steeds geen directe bewijzen waren, kreeg Masters een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Hij heeft altijd ontkend iets met de dood van Hettrick te maken te hebben.

Zijn advocaten slaagden er in de zaak te heropenen. Daarbij gesteund door oud-politiemensen die de zaak goed kenden en geloofden in Masters onschuld.

Eén van de agenten zocht contact met Richard Eikelenboom van Independent Forensic Services in Nunspeet. De twee hadden elkaar ontmoet op een congres. Vanaf dat moment hebben Eikelenboom en zijn vrouw Selma keihard aan de zaak gewerkt.

Aanraaksporen
Er zijn 60 sporen onderzocht, waaronder aanraaksporen. Dat zijn sporen die zijn achtergelaten door de dader, maar niet met bloed, sperma of speeksel te maken hebben. Forensische onderzoekers in de Verenigde Staten hebben weinig ervaring met aanraaksporen. Het is moeilijk om daar dna uit te halen.

Uit het onderzoek bleek dat er geen enkel spoor van Masters op de kleding van het slachtoffer zat. Wel vond Eikelenboom een dna-profiel van de ex-vriend van Hettrick. De twee hadden elkaar de avond voor haar dood gezien.

Het Nederlandse onderzoek heeft ervoor gezorgd dat de aanklager niet langer geloofde in Masters schuld.

Written by IFS

Comments are closed.