info@ifsnederland.com

Internationaal dna-onderzoek vanuit boerderij van Eikelenboom op de Veluwe

Independent Forensic Services IFS Artikelen Internationaal dna-onderzoek vanuit boerderij van Eikelenboom op de Veluwe
Internationaal dna-onderzoek vanuit boerderij van Eikelenboom op de Veluwe

IFS Artikelen

Internationaal dna-onderzoek vanuit boerderij van Eikelenboom op de Veluwe

Posted By IFS

PROFIEL, Van onze verslaggever Menno van Dongen
gepubliceerd op 22 januari 2008

Foto Erik van t Woud

AMSTERDAM – Welkom bij CSI in de polder.

Wie het forensisch laboratorium van de familie Eikelenboom voor het eerst bezoekt, denkt even dat hij aan het verkeerde adres is. De zandweg in het Veluwse dorp Hulshorst leidt naar een eenvoudige boerderij. Nergens zijn faciliteiten te zien die we kennen uit tv-series als CSI: Crime Scene Investigation. Later blijkt waarom: de geavanceerde apparatuur staat in de boerderij en het sporenonderzoek heeft plaats in een verbouwde schuur.

Welkom bij CSI in de polder. Het bedrijf Independent Forensic Services (IFS), opgericht in 2003, is eigendom van Richard en Selma Eikelenboom. De oud-medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doen onderzoek voor advocaten, politie en justitie.

Hun namen duiken steeds vaker op, ook in buitenlandse zaken. Dankzij onderzoek in Hulshorst zal vandaag een Amerikaan worden vrijgelaten die tien jaar onschuldig heeft vastgezeten.

Vorig jaar zorgde IFS voor een doorbraak in een Australische zaak. Forensisch geneeskundige Selma Eikelenboom (53) oordeelde dat het slachtoffer in een ‘moordzaak’ niet was mishandeld maar waarschijnlijk was aangereden. Drie mannen gingen vrijuit, na 2 jaar in de cel.

Zij, oud-lijkschouwer in Amsterdam, is zakelijker. Hij, biochemicus, is een doener. Ze kunnen boeiend vertellen over hun vak en geven cursussen aan advocaten, journalisten en wetenschappers.

Richard Eikelenboom (41) is de bekendste van de twee. Hij toonde in verscheidene strafzaken aan dat het NFI fouten had gemaakt. Zijn oud-werkgever was er niet gelukkig mee. Het instituut meldde in 2006 dat hij ‘onder minder plezierige omstandigheden’ was vertrokken en rancuneus zou zijn. Eikelenboom diende een aanklacht in wegens laster, maar het conflict lijkt inmiddels bijgelegd.

Richard Eikelenboom is volgens vriend en vijand een goede sporenonderzoeker. Hij kan als geen ander een dna-profiel halen uit complexe sporen. Bij het NFI kreeg hij de belangrijkste zaken.

Critici vinden dat hij soms te vergaande conclusies trekt uit zijn bevindingen. Dat is volgens hen gebeurd in de Deventer moordzaak. Zijn NFI-hypothese over sporen op een blouse was doorslaggevend voor de veroordeling van Ernest Louwes. Het OM staat nog altijd achter deze hypothese.

In de Schiedammer parkmoordzaak wees Eikelenboom intern op twijfels over de schuld van verdachte Kees B. Maar de top van het NFI vond het wetenschappelijk onverantwoord om met zijn bevindingen B. vrij te pleiten. Later bleek dat B. onschuldig was. Rechters wisten niet van de twijfels.

Eikelenboom is blij dat hij tegenwoordig eigen baas is. De zaken gaan goed. Zijn vrouw en hij hebben drie werknemers aangenomen. Er wordt flink verbouwd, maar ze blijven sporenonderzoek doen in de schuur.

Written by IFS

Comments are closed.