info@ifsnederland.com

IFS ONTDEKT FOUTEN IN DOODSTRAF-ZAAK IN VS ‘GROTE TWIJFEL OVER AANDEEL VEROORDEELDE’

Independent Forensic Services Posts IFS ONTDEKT FOUTEN IN DOODSTRAF-ZAAK IN VS ‘GROTE TWIJFEL OVER AANDEEL VEROORDEELDE’

Posts

IFS ONTDEKT FOUTEN IN DOODSTRAF-ZAAK IN VS ‘GROTE TWIJFEL OVER AANDEEL VEROORDEELDE’

Posted By Richard Eikelenboom

Hulshorst, 3 maart 2018 – Het Nederlandse forensisch onderzoeksbureau Independent Forensic Services (IFS) doet in de Verenigde Staten onderzoek naar een doodstraf-zaak, waarbij grote twijfel is ontstaan over het aandeel van de veroordeelde.

“We beschikken over sterke aanwijzingen dat deze Amerikaan het misdrijf niet pleegde”, zeggen forensisch arts Selma Eikelenboom en DNA-deskundige Richard Eikelenboom. “De staat Ohio wil de man volgende maand executeren middels een dodelijke injectie.”

De zaak draait om de 52-jarige William T. Montgomery uit Toledo, Ohio. Hij werd 32 jaar geleden opgepakt en veroordeeld voor een dubbele moord in zijn woonplaats. De Amerikaan was een bekende van de twee slachtoffers. Kamergenoten Cynthia Tincher (19) en Debra Ogle (20) zijn volgens justitie op 8 maart 1986 allebei door Montgomery doodgeschoten. De Amerikaan kreeg celstraf voor de moord op Tincher en de doodstraf voor de moord op Ogle opgelegd. Montgomery zegt dat hij er destijds werd ingeluisd door zijn toenmalige vriend Glover Heard. Ook Heard is voor de moorden veroordeeld en daarnaast voor verkrachting van een vijfjarige, maar sloot een kroongetuigendeal met justitie en kwam er met een relatief lichte straf vanaf. Zeer belastend voor Heard is echter dat de weggeroofde portemonnee van Debra Ogle bij hem werd aangetroffen.

Forensisch arts Selma Eikelenboom concludeert dat er in 1986 significante fouten zijn gemaakt bij het vaststellen van het tijdstip van overlijden van Debra Ogle. “De staat van haar stoffelijk overschot wijst uit dat dit meisje een paar dagen later moet zijn gedood dan gedacht. Dat maakt dat er ernstige twijfel ontstaat over de bewijslast van het Openbaar Ministerie tegen Montgomery.” De Amerikaan vroeg meerdere keren om een nieuw strafproces, maar het OM ging daartegen met succes in beroep. Selma Eikelenboom: “Veel feiten in deze zaak kloppen niet maar mogen kennelijk niet worden onderzocht. Zo zijn de verwondingen bij de twee slachtoffers dusdanig verschillend dat er waarschijnlijk geen sprake kan zijn van één vuurwapen zoals het OM beweert. Bloedsporen- en DNA-onderzoek op kleding van de slachtoffers en verdachten en andere bewijsstukken van weleer zou eveneens uitkomst kunnen bieden. Ook dat wordt steevast afgewezen.”

Komende donderdag presenteren Selma en Richard Eikelenboom hun bevindingen tijdens een zitting voor de Parole Board in een zogenaamde “clemency hearing” in Ohio. Deze commissie geeft na het aanhoren van alle sprekers en ingebrachte rapportages een schriftelijk advies aan de gouverneur. Alleen de gouverneur van Ohio, kan de op 11 april a.s. geplande executie van William T. Montgomery nog tegen te houden. De gouverneur is ex-presidentskandidaat John Kasich, wiens kandidatuur als de republikeinse uitdager van president Trump in 2020, deze week wordt verwacht

Tagged , , , , ,

Comments are closed.