info@ifsnederland.com

De oprichters

De oprichters

Posted By IFS

Selma Eikelenboom-Schieveld is opgeleid als maatschappelijk werkster en heeft in die hoedanigheid 10 jaar ervaring met psychotherapeutische behandeling. Eerst ruim 2 jaar in het Academisch Ziekenhuis Leiden en daarna 8 jaar als bedrijfsmaatschappelijk werkster op de Luchthaven Schiphol. Alle facetten die bij arbeidsongeschiktheid een rol kunnen spelen kwamen daarbij aan bod. Daarnaast heeft ze cliënten/patiënten intensief psychotherapeutisch begeleid bij een scala van intra- psychische problemen, variërend van incest tot echtscheiding. Doordat de cliënten/patiënten vaak jarenlang, soms op dagelijkse basis, op consult kwamen, heeft ze een goed inzicht gekregen in hoe de menselijke psyche onder allerlei omstandigheden functioneert. Selma is hierdoor in staat door uiterlijk gedrag heen te kijken en het verschil te zien tussen wat iemand zegt en wat iemand doet. Als forensisch wetenschappelijk onderzoeker is het doel daarvan waarheidsvinding.
In 1992 is Selma afgestudeerd als arts. Daarna volgt een periode van acht jaar waar ze werkzaamheden als arts verricht op de afdelingen chirurgie, interne geneeskunde en spoedeisende hulp. Daardoor kan ze zich verdiepen in ieder medisch specialisme en beschikt zij over voldoende kennis om de literatuur te kunnen bestuderen en te begrijpen. In 2000 is Selma begonnen met forensische geneeskunde. Na een jaar op het NFI werkzaam te zijn geweest en daar forensische geneeskunde te hebben geïntroduceerd heeft zij in 2003 Independent Forensic Services opgericht. De combinatie van de verschillende opleidingen en ervaringen bieden haar de mogelijkheid een brug te slaan tussen de medische praktijk en het juridische kader van de waarheidsvinding.

 

den haag, 1-9-2013, foto serge ligtenberg, richard eikelenboom. independent forensic servicesRichard Eikelenboom is een forensisch analist die is gespecialiseerd in (touch) DNA en bloedspoorpatroonanalyse.
Richard heeft in Nederland in diverse laboratoria gewerkt, waaronder het Nederlands Forensisch Instituut, en heeft als forensisch specialist honderden plaatsen delict onderzocht. Zo heeft Richard zich ontwikkeld als expert op het gebied van Touch DNA. In 2005 trad Richard toe als partner in het bedrijf Independent Forensic Services wat zijn vrouw in 2003 had opgezet. Samen zijn zij nu gespecialiseerd in sporenonderzoek en touch DNA en hun gezamelijke werk heeft in 2008 in de zaak Masters geleid tot de 1e vrijspraak m.b.t. touch DNA in de Amerikaanse geschiedenis. In deze zaak hebben Selma en Richard DNA profielen verkregen van de kleding van het slachtoffer Peggy Hettrick. De profielen kwamen overeen met een persoon die eerder in het onderzoek als verdachte te boek heeft gestaan. In januari 2008 heeft dit onderzoek geleid tot de vrijspraak van Tim Masters die al die tijd dus onterecht vast heeft gezeten.

 

den haag, 1-9-2013, foto serge ligtenberg, richard en selma eikelenboom. independent forensic services
Foto’s: Serge Ligtenberg