info@ifsnederland.com

CSI in de Polder: Richard en Selma Eikelenboom

Independent Forensic Services IFS Artikelen CSI in de Polder: Richard en Selma Eikelenboom
CSI in de Polder: Richard en Selma Eikelenboom

IFS Artikelen

CSI in de Polder: Richard en Selma Eikelenboom

Posted By IFS

Richard en Selma Eikelenboom. Foto GPD/Erik van ’t Woud

Pottenkijkers, daar hebben ze geen trek in. Daarom ligt het forensisch lab van Selma en Richard Eikelenboom weggestopt in een dorpje op de Veluwe. Misdaad oplossen ziet het echtpaar als een roeping.

In de bocht van het slingerweggetje leidt een onverharde oprit naar een idyllische, witte boerderij. Vogeltjes fluiten. In de verte hinnikt een paard. De schijn bedriegt. Hier heersen moord en doodslag. Welkom bij Independent Forensic Services, het forensisch lab van Selma en Richard Eikelenboom.
Het contrast tussen de serene rust van de Veluwe en de hectiek in de ‘CSI-boerderij’ is groot. De ogen van de wereld zijn tegenwoordig op het kleine bedrijf gericht, nadat het echtpaar Eikelenboom aantoonde dat de wegens moord veroordeelde Amerikaan Tim Masters het niet had gedaan. Sindsdien heeft het stel het druk, heel druk.
Toch wil Richard Eikelenboom zijn werk best demonstreren, maar alleen op bewijsmiddelen – ‘stukken van overtuiging’ – van een oude, afgesloten zedenzaak. Meekijken bij een lopende zaak is uit den boze. Door de aanwezigheid van ‘vreemden’ zouden DNA-monsters besmet kunnen raken. Bovendien is al het onderzoek strikt vertrouwelijk.
Op een paar meter van de boerderij doet een schuur dienst als onderzoeksruimte. De ruimte is eenvoudig: vierkant met tafelblok in het midden. Op één van de tafels staat een robuuste zwarte koffer met paarse, blauwe, groene en blauwgroene zaklampen. Het zijn geen gewone lampen, maar ‘crime-lites’: iedere kleur kan sporen – bloed, kruitsporen, lichaamsvloeistoffen en behandelde vingerafdrukken – zichtbaar maken.

Written by IFS

Comments are closed.