info@ifsnederland.com

Amerikaan vrij door Nederlands onderzoek

Independent Forensic Services IFS Artikelen Amerikaan vrij door Nederlands onderzoek
Amerikaan vrij door Nederlands onderzoek

IFS Artikelen

Amerikaan vrij door Nederlands onderzoek

Posted By IFS

De Telegraaf
door Jolande van der Graaf

20 jan 2008

NUNSPEET / FORT COLLINS – Dankzij de Nederlandse forensisch experts Richard en Selma Eikelenboom komt in Amerika binnen enkele dagen een 35-jarige man vrij die sinds tien jaar onschuldig vastzit voor een beruchte vrouwenmoord.

In de VS werd gisternacht de spectaculaire bekendmaking gevolgd van justitie in Adams County, Colorado. Daarin kwam naar voren hoe door Nederlandse dna-onderzoek is komen vast te staan dat de moord niet is gepleegd door Tim Masters. Deze Amerikaan, die in 1999 levenslang kreeg, zal naar verwachting dinsdag worden vrijgelaten en vervolgens een nieuw proces krijgen waarbij hij formeel wordt vrijgesproken.

De ontwikkelingen rond de gerechtelijke dwaling die Amerika al geruime tijd ‘nationwide’ in de ban houdt, kwamen de afgelopen dagen in een stroomversnelling nadat het echtpaar Eikelenboom van Independent Forensic Services in Nunspeet een dna-match vond met de werkelijke dader. ” Justitie kan er nu niet meer omheen en moet Masters wel vrijlaten”, aldus Richard Eikelenboom.

De dna-deskundige en zijn echtgenote – voormalige medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut – werden twee jaar geleden door de advocaten van Tim Masters ingeschakeld. Diens veroordeling was van meet af aan omstreden. De Amerikaan was vijftien toen hij in beeld kwam in het onderzoek naar de moord op kledingverkoopster Peggy Hettrick (37). Haar verminkte lichaam was in februari 1987 in Fort Collins aangetroffen in een weiland nabij de stacaravan waarin Tim Masters en zijn vader destijds woonden. Hoewel de jongen geen enkel motief had om de vrouw te vermoorden, er geen technisch bewijs tegen hem was en er talloze andere potentiële verdachten waren, werd hij jaren later alsnog opgepakt en veroordeeld. Als bewijs voor het misdrijf werden seksueel getinte griezeltekeningen aangedragen die Masters als tiener had gemaakt.

Lab

Na lang juridisch touwtrekken kreeg het echtpaar Eikelenboom in 2006 toestemming van een Amerikaanse rechtbank om de kleding van Peggy Hettrick in hun lab in Nunspeet op dadersporen te bemonsteren. Onderzoek op ruim tachtig profielen wees uit dat het niet om dna van Masters ging. Begin deze week slaagden de Nederlanders erin om de sporen te koppelen aan de ‘echte’ dader: Hettricks ex-vriend Matt Zoellner.

Written by IFS

Comments are closed.