info@ifsnederland.com

Algemeen Dagblad: Richard en Selma Eikelenboom

Independent Forensic Services IFS Artikelen Algemeen Dagblad: Richard en Selma Eikelenboom
Algemeen Dagblad: Richard en Selma Eikelenboom

IFS Artikelen

Algemeen Dagblad: Richard en Selma Eikelenboom

Posted By IFS

‘Een hoogtepunt in onze loopbaan’
Door MAAIKE RUEPERT
ROTTERDAM/ FORT COLLINS – ‘Dit is absoluut een hoogtepunt in onze loopbaan,’’ lacht Richard Eikelenboom vanuit Fort Collins, Colorado. Het is enkele uren voor de vrijlating van Tim Masters, een 36-jarige Amerikaan die levenslang had gekregen voor een moord die hij nooit had gepleegd.
afbeelding vergroten De ten onrechte tot levenslang veroordeelde Jim Masters kort voor zijn vrijlating. FOTO AP
,,Ons dna-onderzoek gaf uiteindelijke de doorslag. Dat is natuurlijk leuk als je zoveel tijd in een zaak heb gestoken,’’ zegt Eikelenboom (41), die samen met zijn vrouw Selma (53) een eigen forensisch laboratorium runt in Hulshorst, bij Nunspeet.

Richard en Selma Eikelenboom – hij dna-expert, zij forensisch arts – hebben elkaar leren kennen op het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk, waar ze beiden werkten aan geruchtmakende zaken. Ze trouwden in 2003 en richtten hun eigen laboratorium op: Independent Forensic Services.

,,Wij wilden op eigen wijze – letterlijk en figuurlijk – onderzoek doen,’’ legt Richard Eikelenboom uit. Sindsdien bouwde het speurdersechtpaar een solide naam op in binnen- en buitenland. Zo werd Selma Eikelenboom enkele jaren geleden op een congres in de Verenigde Staten aangesproken door de rechercheur die in de jaren ’80 het onderzoek leidde naar de lugubere moord in de Verenigde Staten op Peggy Hettrick.

Kledingverkoopster Hettrick (36) werd in 1987 verminkt en vermoord gevonden in een weiland in de staat Colorado. Er waren talloze verdachten, onder wie de destijds 15-jarige Tim Masters, die met zijn vader in een stacaravan vlakbij de vindplaats van het lichaam woonde. Hij had geen motief, er was geen technisch bewijs tegen hem en hij ontkende. Wel had Masters seksueel getinte horrortekeningen gemaakt. De onderzoeksleidster geloofde jarenlang dat Masters de moord had gepleegd. Toen ze daarvan terugkwam, werd ze van de zaak gehaald. In 1999 leidden de tekeningen tot een levenslange veroordeling voor Masters.

Zijn advocaat riep de Eikelenbooms te hulp. Ze vonden het een interessante zaak. ,,Het onderzoek was heel kort door de bocht,’’ vertelt Eikelenboom. ,,Ik herkende het typische patroon van de gerechtelijke dwaling. Zoals het ombuigen van technisch bewijs. Dit onderzoek leunde zwaar op een psycholoog die Masters nog nooit had gesproken, maar die wel concludeerde dat zijn tekeningen duidden op daderkennis. Dat die tekeningen het enige bewijs vormden, was voor ons reden in de zaak te duiken.’’

Voorwaarde was wel dat het speurderspaar de onderzoeksresultaten ook naar buiten zou brengen als de uitslag ongunstig zou uitvallen voor Masters.

Na een jaar van juridisch getouwtrek stuurde justitie in de Verenigde Staten de kleding en de schoenen van Peggy Hettrick naar het lab van de Eikelenbooms. Maandenlang minutieus onderzoek met behulp van de nieuwste technieken leidde tot 400 dna-profielen uit 60 sporen. Geen enkel bleek van Masters te zijn.

Richard Eikelenboom verklaart waarom hij en zijn vrouw slaagden, waar Amerikaanse forensisch experts faalden. Van belang zijn tijd, specialisatie, techniek en ervaring. ,,Je moet weten waar je de sporen vandaan haalt. Er zijn honderdduizend plaatsen die je kan bemonsteren. Daar heb je ervaring en knowhow voor nodig. Bemonsteren met een wattenstaafje doen we allang niet meer.’’

Vorige week deed Richard Eikelenboom de jongste onthulling in de Hettrick-moordzaak: dna gevonden op cruciale plaatsen, zoals aan de binnenkant van Hettricks onderbroek, komt overeen met dat van een ex-vriend van het slachtoffer, indertijd ook een van de verdachten.

,,Dat moet worden uitgezocht,’’ aldus Richard Eilelenboom. Mogelijk gaat hij dat ook doen, nu in opdracht van justitie. Eikelenboom: ,,Ik heb er zin in.’’

Written by IFS

One thought on “Algemeen Dagblad: Richard en Selma Eikelenboom

  1. Prima artsen lijkt mij interessante stof. Op ID kwam Selma langs en deze omgrachte een vermeende zelfmoord. Waar duidelijk sporen zijn van verzet in een gebroken sleutelbeen totaal gemist door de patholoog in de US zaak Holly Moore

Comments are closed.